Under några månader på våren är stenbitshonorna (Sjuryggarna) fulla med rom och tillåtna att fiska på Island ( MSC- certifierade). Då skyndar vi oss att få alldeles färsk och obehandlad rom skickad till oss i Stockholm.
Det är fantastisk skön känsla att tillreda sin egen rom utan några tillsatser av färgämnen och annat som finns i de burkarna som står till buds att köpa i butikerna året om…
Lägg romen på en bit grillad levainböd, lägg en matsked créme fraiche över och strössla med finhackad charlottenlök.
Mumsfilebabba! Äkta vara!
Lägg romen på en bit grillad levainböd, lägg en matsked créme fraiche över och strössla med finhackad charlottenlök.
Mumsfilebabba! Äkta vara!
Så är bereder du din egen isländska rom
- Frigör så mycket av romsäcken du kan och skrapa ner rommen i en stor skål och slå på rikligt med vatten.
- Vispa med ballongvisp. Hinnorna fastnar på vispen och plockas bort efter hand.
- Byt vatten och fortsätt att vispa för att rensa bort hinnorna tills allt är borta och vattnet klart.
- Skölj rommen mycket noggrant i en finmaskig nätsil. Ställ rommen i nätsilen över en bunke kallt och låt rinna av några timmar.
- Blanda sedan i 3 gram salt och 1,5 gram socker per 100 gram rom, täck över skålen och ställ kallt över natten för att gravas.
- Smaka av rommen. Om den är för salt kan man snabbt skölja rommen i kallt vatten. Om du vill kan du nu bryta av smaken med lite konjak eller brandy (2 ml per 100 gram).
- Låt återigen rommen rinna av en stund i en nätsil så att den blir fast och lite torr i konsistensen.
Ät och njut på direkten och frys in resten.
Lycka till och smaklig spis!