Hållbarhet och förvaring: Så förvarar du din Lax



I kylen

Visste du att:

Den färska laxen från Färöarna som du köper från Isfisk håller minst en vecka i kylskåp. Kylskåpet bör dock inte hålla högre temperatur än 4°C. Bäst och längst håller laxen sig färsk om du kan förvara den i en temperatur mellan 0-2°C. Ett tips är att kolla var någonstans i ditt kylskåp det är som kallast. Temperaturen kan variera på olika hyllplan.

Om påsen eller förvaringskärlet är vätskefyllt, byt påse eller häll av vätskan ur kärlet.

I frysen

Om du ska frysa in din lax, gör det så fort som möjligt efter du fått hem din laxleverans.

Bra att veta:

  • Lax är en fet fisk. Fet fisk bör inte ligga i frysen mer än 3 månader.
  • Om du vakuumpackar din lax håller den längre eftersom syret/luften som gör att den åldras och härsknar, försvinner när du vakuumpackar.

Förberedelser inför infrysning

Innan du fryser in din fina lax som du köpt av oss, förbered den på bästa sätt för att bevara den höga kvalitén genom att:

  • Skölja laxen noggrant och torka av den innan du fryser in den.
  • Använda fryspåsar eller vakuumförpackning för att minimera luftkontakt.
  • Skriva datumet på påsen så att du vet hur länge den har varit fryst.

Infrysning utan skinn

Om du vill ta bort skinnet från din lax innan frysning, skär också bort det bruna fettet som är närmast skinnet. Det bruna fettet är mer benäget att härskna än det rosa köttet. Härskning orsakas av att fettet reagerar med syre och bildar oönskade smak- och luktämnen. Oxidation leder till härskning, en process där fettet bryts ner och bildar ämnen som ger en otrevlig smak och lukt.

Infrysning med skinn

Det är generellt bättre att frysa lax med skinnet på. Skinnet fungerar som ett skyddande lager som kan hjälpa till att bevara fiskens kvalitet och fuktighet under infrysningen.

  • Skinnet hjälper till att hålla laxen saftig och förhindrar att den torkar ut i frysen.
  • Skinnet skyddar mot frostskador och fungerar som ett hinder mot iskristaller som kan bildas och skada 
  • Genom att behålla skinnet på kan du bevara laxens naturliga smak bättre.

Lycka till med din Glada Lax och smaklig spis!