Vår röding


Grön och hållbar

All vår röding kommer från Island. Det rena och kristallklara vattnet som finns naturligt på Island gör att fisken får en särdeles god smak och fin textur på köttet. Vår röding är helt fri från antibiotika och andra medicinska produkter, eftersom det är enligt lag förbjudet att medicinera i förbyggande syfte i jord och -vattenbruk på Island. Genom att använda den befintliga geotermiska energin är produktionen av röding i högsta grad grön och hållbar.

 


Perfekta förutsättningar

Röding har fångats och ätits av islänningarna själva alltsedan de allra första bosättningarna etablerade sig på ön under 700- talet. Island är idag världens största producent av röding. Vilket i sig inte är konstigt då förutsättningar på ön är perfekta med sitt naturligt rena och kalla vatten samt en oändlig tillgång till geotermisk energi. Den isländska rödingen är en sötvattensfisk som tillhör familjen laxfiskar. Röding är magrare än lax och har inte den där utpräglade laxsmaken. Röding från Island växer upp under idealiska förhållanden för en sötvattensfisk och håller generellt mycket god kvalitet. Näringsinnehållet är högt, speciellt Omega 3 fetter och vitamin D.

 

Norra Island

På norra Island, i Húsavík har vi vår producent. I den rena och oförstörda naturen produceras en fantastiskt fin röding som håller jämn kvalitet året om. Fisken växer upp friskt och drickbart vatten. Fodret är väl balanserat och innehåller inga kemiska tillsatser. Produktionen drivs med geotermisk energi. 

Röding från Island har hög proteinhalt och låg fetthalt. Eftersom rödingen har så låg fetthalt lämpar den sig utmärkt för frysning.