Tips: Så tillagar du din Lax


Visste du att:

Många fiskrecept visar på tok för höga temperaturer, vilket gör att fisken blir alldeles för torr och dessutom tappar den både smak och konsistens. Att tillaga fisk perfekt är inte svårt, men det är lätt att det blir fel. 

Du som köpt vår fina lax från Färöarna, prova gärna att torrimma laxen innan tillagning för att ytterligare förhöja den goda smaken.

Blanda salt och socker 90/10 och strö lätt runt hela laxbiten. Ställ fisken i kylskåp och låt dra i 60 - 90 minuter. Torka av fisken med papper eller handduk före tillagning. Torrimma passar mycket bra för både fjällröding och lax.

 

Tillagning i ugn

Sänk temperaturen i ugnen. Sikta på 80–100 °C,
aldrig 200 °C (med undantag för fisk under såstäcke). Låg temperatur ger mer kontroll och ger ett saftigare, glansigare resultat. 

Glöm inte att fisk INTE ska tillagas på tid, fisken blir bäst av att tillagas med termometer. Använd en digital sticktermometer och ta ut fisken strax före den uppnått önskad sluttemperatur – oavsett om det tar fem eller femton minuter.

Stek laxen och baka sedan klart i ugn.

Det här är en klassisk metod för tjockare filéer som till exempel lax. På så sätt kan du ge fisken karaktär och smak och samtidigt ha full kontroll på kärnan. Börja med att steka fisken i panna tills den får en fin yta. Flytta den sedan till ugnen och baka klart den där.

 

Grilla lax (hel eller på filé)

Gallret måste vara riktigt varmt och fisken ska läggas med skinnsidan nedåt. Rör inte fisken förrän skinnet är grillat och knaprigt – annars fastnar det, och halva fisken blir kvar på gallret, eller ännu värre, bland kolet.

Lycka till med den glada laxen!