Havskattspett med salsa


 Vi improviserade i köket med färsk isländsk havskattfilé, färsk pasta, färska tomater och örter från trädgårdslandet, ekologisk citron och sist men inte minst en härlig bit pecorino från Sicilien. Fisken och grönsakerna fick gå på grillen.
Resultatet blev en magiskt god lunch som sköljdes ned med nypressad vattenmelon och myntajuice. Åh, härliga sommar!


Det här behöver du för 4 personer:


800 gr färsk havskattfilé
100gr pecorino eller parmesan
3 citroner (eko)
5 färsklökar
1 paprika
1 kg mogna tomater
1 dl svarta oliver med kärna
1 vitlöksklyfta (gärna färsk)
färska örter (vi använde persilja och koriander)
balsamvinäger
olivolja
4 grillspett

Gör så här


1. Dela havskattfilén i lagom stora bitar att trä på grillspetten. Lägg dem i en skål.
Pressa 2 citroner, blanda med två matskedar olivolja, 1 hackad vitlök, salt och peppar. Häll marinaden över fisken, låt stå och dra minst i en halvtimme, gärna längre…
2. Hacka de solvarma tomaterna smått med en vass kökskniv. Hacka den färska löken och vitlöken smått.  Blanda i en skål, tillsätt ungefär 1 matsked balsamvinäger och en skvätt olivolja samt 1 tsk salt. Lägg i oliverna. 
Skär örterna smått. Blanda i hälften, resten spar du till garnering
3. Riv pecorino osten. Sätt på pastavattnet. Trä fisken, de delade paprikabitarna och de delade citronerna på spetten. Räkna ett spett per person.
4. Lägg spetten på grillen. Lägg i pastan när vattnet kokat upp.  Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och häll lite olivolja i kastrullen, blanda i ungefär hälften tomatsalsan och lägg i den avrunna pastan, rör om och lägg upp på tallrikar, strö över den rivna osten, ett par skedar av tomatsalsan som är kvar, lägg på fiskspetten och garnera med gröna örter.


Sådär, klart. Ät och njut…