Röding är ju perfekt bjudmat på sommaren och går supersnabbt på grillen.
Smaken funkar toppenbra ihop med försommarens skira primörer.
Lägg lite tid på att förbereda en eller flera hemgjorda kalla såser, så kommer du att servera en måltid som gästerna sent kommer att glömma!
Smaklig spis!
Beräkna en rödingfilé per person. Ta ut filéerna ur kylen en timme innan och låt dem bli rumstempererade. Lägg rödingfiléerna med skinnsidan nedåt på gallret. Salta och peppra från kvarn. Grilla fisken tills fiskköttet börjar ljusna i kanterna, det tar ca fem minuter. Rödingen får gärna vara röd i mitten när du tar den från grillen.
Servera sedan rödingen med lättkokt sparris, färsk potatis och någon av våra goda kalla såser. Eller alla tre om du har svårt att bestämma dig.
Bjud in dina vänner och njut av det goda tillsammans med ett glas vitt vin eller en väl kyld lager.
Så här gör du
- Tänk på att oljan måste vara rumsvarm innan du börjar.
- Lägg äggulan i en mixerskål. Tillsätt senap och vitvinsvinäger. Skala vitlöksklyftan och lägg i den.
- Mixa och häll i oljan, ca 1 msk i taget eller droppa i under tiden du mixar. Det ska bli en fast blank smet hela tiden.
- Smaka! Ta mer olja om du vill ha lenare smak och mindre om du vill ha starkare smak. Vill du ha tunnare konsistens kan du tillsätta lite vatten.
- Riv limeskalet grovt. Pressa ur saften. Tillsätt limeskalet och saften, samt myntabladen. Mixa till en slät smet.
- Smaka av med lite salt. Dekorera med myntablad.
Hollandaisås
- 180 g smör, smält3 st äggulor8 st vitpepparkorn1 st lagerblad1 st persiljestjälk1 st liten schalottenlök2 msk vitvinsvinäger4 msk vatten4 msk torrt vitt vin några droppar worcestershiresåsnågra droppar citronsaftvitpeppar från kvarn1 nypa salt
- Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.
- Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.
- Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.
- Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.
- Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.
Romsås
- 1 knippe finhackad gräslök
- 2 dl creme fraiche
- 1/2 dl majonnäs
- 1 burk stenbitsrom
- Blanda samman. Klart!
Aioli med lime och mynta
- 1 klyfta vitlök
- 1 st äggula
- 1 tsk senap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1-2 dl oljaSalt
- 1 st lime1 kruka mynta