Torskrygg med äggsås


Här presenterar vi ännu en torskklassiker som alla som växte upp på 60- och 70–talet kommer väl ihåg och många hade som favoriträtt. Väl värd att lagas i igen och som lätt konkurrerar ut många av dagens moderna fiskrätter.
Det var kanske bättre förr?

Det här behöver du: 


Torskrygg
4 msk smör
2 dl fiskbuljong
2 dl kaffegrädde
Salt och vitpeppar
2 st hårdkokta ägg
3 msk hackad persilja 

Så här gör du

  1. Lägg isländska torskryggen i en ugnsform, salta och peppra och klicka lite smör på fisken.
  2. Sätt in i ugnen på 125 grader till temperaturen kommit upp i 52 grader.
  3. Ta ut fisken och låt den vila några minuter, då tempen stiger med några grader.
Äggsåsen
  1. 
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt mjöl och låt fräsa under omrörning ett ögonblick.
  2. Tillsätt buljongen och kaffegrädden under ständig omrörning.
  3. Smaka av grundsåsen med salt och peppar.
  4. Hacka äggen och persiljan.
  5. Strax före servering blandar du ner ägg och persilja. 

Servera torskryggen med äggsås potatis, nykokta ärtor och morötter.