Torskrom


På våren är torskhonorna fulla av läcker rom.  Stekt torskrom är inte bara jättegott och otroligt näringsrikt, det är billig mat också.  Isländsk torskrom är ett bra exempel på rustik och enkel bonnmat från förr. Det ger en skön känsla av respekt för naturen att använda och tillaga så många delar av fisken som går.
Roligt är det också med nygammalt inslag på middagsbordet.  Äkta mat.
Vår romsäck vägde 800 gram och räckte till 4 personer. Vi följde ett gammalt fiskarhustrurecept från Västkusten.

Så här gör du

  1. Börja med att lägga romsäcken i kallt saltat vatten med en matsked ättika i (om du har det hemma, annars hoppa över ättikan) i en halvtimme.
  2. Under tiden, skär upp grönsaker till buljongen. Ta vad du har hemma, vi använde; 1 morot, 1 palsternacka, 1 citron, 1 lime, 2 charlottenlökar, 10 st stjärnanis, 1 mått hela kryddpepparkorn, en bit färsk ingefära, massor av hackad persilja, och salt såklart.
  3. Lägg kryddor och grönsakshacket i en gryta, rulla in romsäcken i lite smörpapper, knyt om ett hushållssnöre och lägg ner den i grytan.
  4. Fyll på med kallt vatten och sätt plattan på låg värme i cirka 30 minuter. Det är viktigt att grytan aldrig kokar för då kan säcken spricka. När romsäcken är fast och stum är den färdig.
  5. Låt svalna, gärna i grytan, då suger den åt sig mer smak av fina buljongen.
  6. När den har svalnat helt, tar du bort höljet försiktigt,(det går utmärkt att låta höljet sitta kvar, det är en smaksak), skivar rommen i ca 1 cm tjocka skivor.
  7. Stek i smör på medelvärme tills skivorna fått en gyllenbrun stekyta. Strö över hackad persilja. 

Vi åt med jasminris, broccoli, färsk citron och en klick remouladsås. Mums och hurra vad underbart gott, även barnen gillade och tog om.