Sjöborrepasta "Spaghetti ai ricci di mare"


Från Italien med sin underbara mat har vi stulit detta recept som smakar ljuvligt av hav.
Inuti den lite elaka och taggiga sjöborren döljer sig en förtjusande rom med smak av umami.
Jag hört Italienare som tårögt berättat hur de som barn dök i medelhavet för att plocka upp dessa sjöodjur, direkt dela dem itu och slurpa i sig den färska rommen. Våra sjöborrar kommer från det kalla havet som omger Island och plockas upp av vår dykande vän Simbi.
Prova själv, det är fantastiskt gott. Välj gärna en färsk pasta. Vi tycker att den lite tjockare pastan Tonarreli passar bäst till men Bucatino funkar utmärkt också…
Paradise, here I come! Yes!

Detta behöver du för att göra pastan som är som en mumsbit av havet.

För 2 personer

6st sjöborrar
ca 250-300gr färsk pasta
olivolja
2st färska vitlöksklyftor
1/2-1dl vittvin
persilja
salt
(hel chili, zuccini om så önskas)

Gör så här

  1. Klipp upp borrarna i en cirkel runt öppningen. Plocka varsamt ut romen med t.ex en tesked.
  2. Lägg romen i en skål med lite vatten och skölj bort renset.
  3. Fräs vitlöken i rikligt med olivolja, lägg ner en hel chili i pannan, om ni gillar det.
  4. Tillsätt vinet. låt det koka upp någon minut.
  5. Lägg därefter varsamt i sjöborreromen och persiljan plus 2msk av pastavattnet.
  6. Häll av vattnet på den nykokta pastan (passa er för att inte överkoka) och lägg därefter i borreröran i pastakatrullen.
  7. Garnera med grillad zucchini.