Torskrygg med pepparrot och skirat smör


Torsken är som allra bäst under månaderna som har bokstaven R i sig. Då har torsken hunnit äta upp sig efter fortplantning och köttet är spänstigt och smakar alldeles underbart gott!
Här nedan ett klassiskt recept vi stulit av bästa Mannerström, där självaste ryggen spelar en självklar huvudroll.

Less is more! 

För 4 personer.
800 gram isländsk torskrygg
75 gram smör
pepparrot (försök hitta så färsk som möjligt, det gör stor skillnad)
salt och peppar
citron

Så här gör du

  1. Skär torsken i 4 portionsbitar.
  2. Stek den hastigt i en rejäl klick smör tills den fått färg.
  3. Ta upp torsken försiktigt och lägg över i ugnsfast form. Häll över överblivet stekfett.
  4. Salta och peppra, sätt in i 120 grader varm ugn och låt gå färdigt tills innertemperaturen är ca 45-50 grader. OBS håll noggrann koll, den får absolut inte bli torr.
  5. Smält smöret och riv rejält med färsk pepparrot på den fina sidan av rivjärnet.
  6. Servera torsken med smält smör, pepparrot, citron. Haricots verts är gott till och kanske pressad potatis.

Ät och njut!