Stekt röding med romsås


Den här rätten passar lika bra till fest som till vardag. Kombination av enkla snabblagade ingredienser gör att även Du som inte gillar att ägna någon längre tid åt matlagning kan bjuda på en riktigt lyxig middag.

Oops, på köpet fick Du en supernyttig måltid, fullmatat med vitaminer, mineraler och nyttiga fiskfetter. Svårare än så här behöver det inte vara.

Be happy!

Det här behöver du:

Rödingfiléer, räkna en filé per person. Om rödingen är fryst mår den såklart bäst av att tina långsamt i kylskåp. Men visst har det hänt att jag snabbtinat fisken i smyg, under rinnande kallt vatten när oväntade kära middagsgäster dykt upp.

Färsk fin broccoli
Potatis
Torkade örteröd
Röd stenbitsrom
Gräddfil/ tjock yoghurt
Majonnäs
Gräslök
Citron/ Lime
Valfri sallad
Olivolja
Salt och peppa

Så här gör du

Potatis

Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225°C. Skölj och borsta potatisen (skala den inte) och skär i klyftor eller halvor. Lägg potatisen på en plåt. Ringla över olivolja och strö på salt, peppar, valfria torkade örter och kanske vitlök om du gillar. Stek potatisen i ugn cirka 20 – 30 minuter, hur exakt länge beror på hur stora du skivor du gör.

Romsås

Blanda den kalla såsen. Sätt en redig klick majonäs i  gräddfil eller yoghurt. Rör varsamt ner rikligt med gräslök och stenbitsrom, ställ kallt en stund.

När potatisen nästan är klar, ångkoka broccolin. Det går bra att ångkoka i ett durkslag av stål, ställd i en kastrull med kokande vatten, sätt ett lock över.

Hallå, broccolin är klar på några minuter, glöm inte bort den, tänk på att den efterkokar lite också. Broccolin ska ha kvar sin spänst och vara snyggt grön, absolut inte gul.

Rödingen

Stek rödingen med skinnsidan ner i het panna tillsammans med tre msk smör och tre msk olivolja tills undersidan blir gyllenbrun. Ta av pannan från värmen. Vänd kanske fisken en snabbis. Varning, försiktig nu så att du inte steker fisken torr. När rödingen är lite ” glasig ” i mitten är den perfekt. Salta och vitpeppra från kvarn.

Låt maten tysta mun några minuter och lyssna på smakerna!