Panerad torsk med kall räksås


Klassisk panerad fisk brukar alla i familjen gilla, även de allra minsta. Med färsk torskrygg från island, egen panering och hemmagjord räkröra så vips blir den här vardagsklassikern en lyxig festmåltid.   

Servera den stekta torsken med hemmagjord kall räksås, lättkokt broccoli och kokt potatis, din favoritsallad och några citronklyftor.
Mums, äkta hemlagad fisk ger guldkant på vardagen!

Så här gör du

Beräkna ca 200 g torskrygg per person. Lite mindre till barnen.
Till paneringen behövs:
2 ägg
vetemjöl
ströbröd/panko(japanskt ströbröd som gör att paneringen blir lite krispigare, godare och snyggare)
salt och vitpeppar

 1.     Skär torsken i lagom lika stora bitar
 2.     Salta och peppra lätt runt om.
 3.     Vispa upp äggen i en bunke.
 4.     Lägg vetemjöl på ett stort fat och ströbröd på ett annat stort fat. Vänd först fiskbitarna i vetemjöl, doppa dem sedan i ägget och avsluta med att rulla dem noga i ströbrödet så det täcks helt och jämt.
 5.     Lägg på tallrik, låt gärna vila 1 timme i kylen.
 6.     Stek i 50/50 rapsolja och smör. Det ska vara generöst med fett. (Tyvärr suger panaden upp en del av fettet men det är smällar man får ta.) Pannan ska vara ganska het. Lägg inte i för mycket fisk i taget. Då blir stekpannan sval igen och det blir svårt att få färg på panaden.

 Stek i 50/50 rapsolja och smör. Det ska vara generöst med fett. (Tyvärr suger panaden upp en del av fettet men det är smällar man får ta.) Pannan ska vara ganska het. Lägg inte i för mycket fisk i taget. Då blir stekpannan sval igen och det blir svårt att få färg på panaden.
Tumregel: Täck max 2/3 av stekpannans yta. Ha is i magen och vänd inte fiskbitarna titt som tätt. Är de så tjocka att de inte hinner bli klara rakt igenom innan panaden blir bränd så stek klart i ugnen på 100 grader.
Fiskbitarna skall vara vacker gyllenbruna. Innertemperaturen på torskryggen bör vara ca 52°C om du vill mäta med termometer.

Kall räksås

 1.     Skala räkorna.
 2.     Rör ihop någon deciliter grekisk yoghurt med några matskedar majonnäs, 1 tsk dijonsenap och några tsk riven pepparrot.
 3.     Finhacka färsk dill och gräslök, blanda i.
 4.     Pressa ner färsk ekologisk citron och gärna lite rivet citronskal.
 5.     Tillsätt några droppar worcestershiresås.
 6.     Salta och peppra.
 7.     Rör ner räkorna och dekorera med dillblad