Frasig torskrygg med Rhode island


Klassisk panerad isländsk fisk brukar alla i familjen gilla, även de allra minsta. Med färsk torskrygg från Island och egen panering blir den här vardagsklassikern vips till en lyxig festmåltid.   
Beräkna ca 200 g torskrygg per person.
 
Till paneringen behöver du:
2 ägg
vetemjöl
ströbröd
salt och vitpeppar

Så här gör du

  1. Skär torsken i lagom lika stora bitar.
  2. Salta och peppra lätt runt om.
  3. Vispa upp äggen i en bunke.
  4. Lägg vetemjöl på ett stort fat och ströbröd på ett annat stort fat. Vänd först fiskbitarna i vetemjöl, doppa dem sedan i ägget och avsluta med att rulla dem noga i ströbrödet så det täcks helt och jämt.
  5. Lägg på tallrik, låt gärna vila 1 timme i kylen.
  6. Stek i 50/50 rapsolja och smör. Det ska vara generöst med fett. (Tyvärr suger panaden upp en del av fettet men det är smällar man får ta.) Pannan ska vara ganska het. Lägg inte i för mycket fisk i taget. Då blir stekpannan sval igen och det blir svårt att få färg på panaden.

Tumregel: Täck max 2/3 av stekpannans yta. Ha is i magen och vänd inte fiskbitarna titt som tätt. Är de så tjocka att de inte hinner bli klara rakt igenom innan panaden blir bränd så stek klart i ugnen på 100 grader.
Fiskbitarna skall vara vacker gyllenbruna. Innertemperaturen på torskryggen bör vara ca 52°C om du vill mäta med termometer. Servera denna klassiska, magiskt ljuvliga härlighet med Rhode Island sås, ett gott ris, en skön grönsallad, lättkokt broccoli och några citronklyftor.
Äkta matglääääädje!

Klassisk Rhode Island-sås

1 dl majonnäs
1 dl vispad grädde
1 dl chilisås
1 msk konjak

  1. Vispa grädden.
  2. Blanda majonnäs, grädde, chilisås och konjak väl.
  3. Ställ kallt minst 1 timme före servering.