Det här receptet är en av våra stamkunders absoluta favorit-torsk-recept.Den lite otippade blandningen med vit choklad i såsen funkar faktiskt riktigt fint ihop med torsken.
Utmana dig själv och prova något nytt! Kanske blir det familjens nya favorit?
Det här behöver du för 4 personer:
Isländsk torskrygg 600- 800gr, färsk fänkål, färsk grönkål, charlottenlök, kycklingfond,
2 dl torrt vitt vin, färsk citron, 2 dl vispgrädde, 50 gr vit choklad, smör, potatis,
rapsolja, socker, salt och cayenne/chilipeppar.
Att dricka till: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2013 • 89 kr • SB 6463
Man vill ju inte seg och trött efter lunchen utan pigg och stark och det ska var gott att äta också!
Här kommer ett snabblagat kraftrecept på kolja som ger dig energi som räcker ända fram till middagen.
Stek fisken i smör på ganska hög värme i början, sett ner temperaturen när fiske när genomstekt ta bort de direkt… den får bara inte bli torr. Salladen och yoghurten fixar du innan du börjar steka.
Klart att äta! Njut nu!
Det här behöver du:
isländsk kolja
tomater
färsk lök
kapris
oliver
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
citron
blandad sallad att bottna med
Naturell yoghurt
Majjo
Citron
Honung
Salt
Peppar
Lite klippt gräslök om det finns
]]>
Med färska och bra råvaror kommer man långt! Vår kolja är hållbart fiskad på lina utanför Island.
Kolja är en släkting till torsken och har en fin nötaktig smak. Passar utmärkt att panera och servera tillsammans
Med en hemgjord remouldssås och ungstekt potatis… när du ändå har ugnen på, släng in några morötter eller någon härlig beta och låt tillagas ihop med potäterna!
Älskingsrätt för hela famljen!
Det här behöver du för fyra personer:
500gr potatis( vi använde mandelpotatis)
500gr isländsk koljafile
200gr rödbetor
1dl kapris
1,5 dl stekolja
1 ägggula
mjöl + rasp eller panko
salt och vitpeppar
Sås
2-3dl grädfil
0,5dl dill
1 st citron, skal och saft
1tsk salt och lite vitpeppar
1.Skala och skär rödbetorna. Lägg i ugnsform med olivolja. Salta. Sätt in i ugnen på ca 175- 200 grader. Tar cirka 20 minuter.
2.Sätt på potatisen.
3.Förbered såsen. Blanda gräddfil, 2 matsked majonäs, en liten klick dijon, dill, citronskal samt saften från den. Salta. Vi hade lite finhackad purjo i också.
4.Dela koljafilen i fyra bitar. Panera med mjöl, ägg och rasp/ströbröd.
Stek fileérna i smör och lite olja (för extra frasig yta) på medelvärme.
5.Servera med en citronskiva, dillkvist och strö kapris över.
]]>
Friterad fisk tycker de flesta i familjen är riktigt mumsigt. Friterar du dina marulkskinder blir det en extra lyxig och god rätt. Servera med en matig sallad och en god aioli eller varför inte en hemgjord remouladsås efter Mannerströms recept. Förbered sallad och sås innan du börjar fritera kinderna. Friterad fisk vill man äta direkt.
Voila! Maten är färdig!
mjöl ( ta gärna zerozero mjöl)
ägg
Panko
neutral olja
salt och peppar
Marulkskinderna kan vara lite olika stora, dela de största så alla blir ungefär lika stora.
Panera kinderna i mjöl, därefter i ägg och sist panko.
Hetta upp oljan till 170°-180° i en fritös eller kastrull.
Fritera fisken tills den fått fin färg och frasig yta.
Tag upp fisken med hålslev och låt den rinna av på papper.
1 1/2-2dl blandade pickles
1/2 gul lök
1/2 äpple
olja till stekning
1-2 tsk curry
1 dl majonäs
1 dl gräddfil
1 tsk koncentrerad äppeljuice
pressad citronsaft
salt och peppar
Häll av ev. lag från picklesen. Skala löken. Hacka pickles, äpple och lök grovt. Fräs i lite olja tillsammans med curry. Låt svalna. Blanda med majonnäs, gräddfil och äppeljuice. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
]]>
Kind av marulk är en härlig delikatess och tänk vad bra det är att ta tillvara på det fina köttet som sitter i marulkens kinder. Marulk är ju en fisk med ett väldans stort huvud. Nedan presenterar vi ett mycket gott recept som passar er som gillar de asiatiska smakerna som koriander, vitlök, chili och lime! Servera med ris, sallad och en smarrig aioli!
I´m in heaven !
1 msk solrosolja
300gr isländska marulkskinder
1 msk majsmjöl
1-2 tsk chiliflingor
1 lime
1 msk soya
1-2 msk fisksås
1 tsk socker (gärna råsocker)
1 stor kruka Koriander
3 vitlöksklyftor
( hela sockerärter)
]]>
Ät och njut på direkten och frys in resten.
Lycka till och smaklig spis!
Från Italien med sin underbara mat har vi stulit detta recept som smakar ljuvligt av hav.
Inuti den lite elaka och taggiga sjöborren döljer sig en förtjusande rom med smak av umami.
Jag hört Italienare som tårögt berättat hur de som barn dök i medelhavet för att plocka upp dessa sjöodjur, direkt dela dem itu och slurpa i sig den färska rommen. Våra sjöborrar kommer från det kalla havet som omger Island och plockas upp av vår dykande vän Simbi.
Prova själv, det är fantastiskt gott. Välj gärna en färsk pasta. Vi tycker att den lite tjockare pastan Tonarreli passar bäst till men Bucatino funkar utmärkt också…
Paradise, here I come! Yes!
Detta behöver du för att göra pastan som är som en mumsbit av havet.
För 2 personer
6st sjöborrar
ca 250-300gr färsk pasta
olivolja
2st färska vitlöksklyftor
1/2-1dl vittvin
persilja
salt
(hel chili, zuccini om så önskas)
]]>
2 tsk mald Spiskummin
1 tsk Kummin
6 Salladslökar, tunt skivade
2 saltade konserverade Citroner
2 tsk hackad färsk Koriander
18 Körsbärstomater
1.2kg Isländsk Marulk filé
6 msk Olivolja
1 tsk Saffran trådar
2 små Fänkålslökar, skurna i halvor, kärna bort, skivad i 5 mm skivor
Salt och nymalen Svartpeppar
1 gurka, skalad och urkärnad
15 rädisor, skivade tunt
200g grekisk yoghurt
1 citron, endast saften
½ tsk sumak (tillgänglig från vissa stormarknader och Mellanöstern butiker)
2 msk extra jungfruolja
salt och nymalen svartpeppar
Blanda alla salladsingredienser tillsammans i en stor skål och krydda efter smak med salt och nymalen svartpeppar.
]]>
Vi improviserade i köket med färsk isländsk havskattfilé, färsk pasta, färska tomater och örter från trädgårdslandet, ekologisk citron och sist men inte minst en härlig bit pecorino från Sicilien. Fisken och grönsakerna fick gå på grillen.
Resultatet blev en magiskt god lunch som sköljdes ned med nypressad vattenmelon och myntajuice. Åh, härliga sommar!
Det här behöver du för 4 personer:
800 gr färsk havskattfilé
100gr pecorino eller parmesan
3 citroner (eko)
5 färsklökar
1 paprika
1 kg mogna tomater
1 dl svarta oliver med kärna
1 vitlöksklyfta (gärna färsk)
färska örter (vi använde persilja och koriander)
balsamvinäger
olivolja
4 grillspett
1. Dela havskattfilén i lagom stora bitar att trä på grillspetten. Lägg dem i en skål.
Pressa 2 citroner, blanda med två matskedar olivolja, 1 hackad vitlök, salt och peppar. Häll marinaden över fisken, låt stå och dra minst i en halvtimme, gärna längre…
2. Hacka de solvarma tomaterna smått med en vass kökskniv. Hacka den färska löken och vitlöken smått. Blanda i en skål, tillsätt ungefär 1 matsked balsamvinäger och en skvätt olivolja samt 1 tsk salt. Lägg i oliverna.
Skär örterna smått. Blanda i hälften, resten spar du till garnering
3. Riv pecorino osten. Sätt på pastavattnet. Trä fisken, de delade paprikabitarna och de delade citronerna på spetten. Räkna ett spett per person.
4. Lägg spetten på grillen. Lägg i pastan när vattnet kokat upp. Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och häll lite olivolja i kastrullen, blanda i ungefär hälften tomatsalsan och lägg i den avrunna pastan, rör om och lägg upp på tallrikar, strö över den rivna osten, ett par skedar av tomatsalsan som är kvar, lägg på fiskspetten och garnera med gröna örter.
Sådär, klart. Ät och njut…
]]>
Havskatten från Island är en perfekt grillfisk då den har ett mycket fast kött. Gör spett eller lägg den direkt på grillgallret. Lägg gärna fisken i en marinad av citron och lite olivolja någon halvtimma innan grillning. Salta och peppra vid grillen. Här nedan kommer förslag på en smarrig sås som passar med den grillade fisken och grönsakerna.
0,5 dl majonnäs
1,5 dl Turkisk Youghurt
saften ur ca 1/2 citron
1 msk flytande honung
Rikligt med finskuren dill eller någon annan trevlig ört som finns till hands
Salt och vitpeppar
Blanda samtliga ingredienser väl, spara ett par dillkvistar till garnering.
Låt stå och dra ett par timmar i kylskåp före servering.
]]>
Jag önskar att alla kunde få grillad humar minst en gång varje sommar (isländska havskräftsstjärtar) Så fort man känner sig lite deppig när vintern känns som tyngst tänker man på den där ljumna sommarkvällen då man åt havets kanske läckraste frukt.
Servera med ett gott bröd sallad och sås.
]]>
Riktigt bra råvaror behöver inte så mycket kryddor och tillbehör. En av våra lyxigaste produkter är kejsarhummerstjärtar från Island. Snabbt tillagade i panna serverar vi dem med ett levainbröd till som funkar toppen att fånga upp det sista av den goda såsen med. En fräsch grönsallad är ju gott till.
Jag säger bara woow!
Ät och njut!!!
]]>
Vi har använt såsmästaren Leif Mannerströms legendariska recept för Hovmästarsås för att endast det bästa är gott nog till vår syndigt goda isländska gravade röding.
Blanda ingredienserna nedan
2 msk svensk senap
1 msk mörk fransk senap
3 msk socker
0.5 st citron, saften
1 msk rödvinsvinäger
1 msk soya
några stänk worchestersås
0.5 tsk vitpeppar
1 msk vatten
1.5 dl raps- eller majsolja
1 knippe dill
Korenska maträtten Bibimbap är god. Har tvistade vi till den lite med isländska influenser och lade i kallrökt röding.Det blev gott! Glöm iför guds skull inte kimchi, den är viktig! Gillar du sesamfrö, rosta lite och strössla över!
Feel free!
Isländsk kallrökt röding
ris
Kimchi
lättstekt ägg
lite chilimajjo
gärna en god grönsak, t.ex broccoli eller sockerärtor
Rör runt innan du äter!
]]>Italiensk flört kallar vi den här smarriga förrätten som är enkel att dra ihop och har en klar lyxkänsla
]]>
Vissa dagar har man inte tid att sitta ner och äta.
När blodsockret sjunker till katastrofnivå är vår macka i farten en njutbar räddare i nöden.
Knäckemacka
Isländsk kallrökt Röding
Remouladsås
Kapris
Ruccola
Och du – Hakuna matata!
]]>
Ja, äggröra är väldigt gott. Går snabbt att laga till också. Här serverade vi den krämiga röran ihop vår superfina kallrökta glaciärröding som röks på Island enligt gamla traditioner. Strössla massor av smörgåskrasse och/eller gräslök över.
Life is good!
4 - 6 personer
2st isländska kallrökta rödingfileér
10 st ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
salt och peppar
Ta ut rödingfilén ur kylen och låt den bli rumstempererad medan du förbereder och lagar till äggröran.
]]>
Här presenterar vi ännu en torskklassiker som alla som växte upp på 60- och 70–talet kommer väl ihåg och många hade som favoriträtt. Väl värd att lagas i igen och som lätt konkurrerar ut många av dagens moderna fiskrätter.
Det var kanske bättre förr?
Det här behöver du:
Torskrygg
4 msk smör
2 dl fiskbuljong
2 dl kaffegrädde
Salt och vitpeppar
2 st hårdkokta ägg
3 msk hackad persilja
Servera torskryggen med äggsås potatis, nykokta ärtor och morötter.
]]>
En värmande soppa är ju gott och passar toppen ruggiga dagar när du ska servera mat till många och kanske vill förbereda dagen innan. Viktigt och avgörande är då att du tillsätter fisken och räkorna samt creme fraichen bara en stund innan servering. Torsken ska bara precis bli ändra färg till vit och räkorna kan du gärna lägga i direkt när du lagt upp den varma sopan på tallriken.
Jag säger bara; mums och mums!
4-6 personer
400-500 gr isländsk färsk torsk
1/2 kilo oskalade räkor
1 stor lök
2 st vitlöksklyftor
500 gr krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
4 dl vatten
1 tsk curry
2 msk créme fraiche
ett knippe färsk dill
färsk chili
klick smör
]]>
Här delar vi med oss av ett fantastiskt gott torskryggrecept från duktige fiskkocken Pär Anders Bergsqvist.
Laga, ät och njut !
Torskrygg
4 bitar á 180 g
30 g salt
Charlottenlök och körvelvinägrett
3 charlottenlökar
1 dl vitninsvinäger
4 msk matolja
1 tsk hackad körvel
salt och peppar
Smaklig spis!
]]>
Torsken är som allra bäst under månaderna som har bokstaven R i sig. Då har torsken hunnit äta upp sig efter fortplantning och köttet är spänstigt och smakar alldeles underbart gott!
Här nedan ett klassiskt recept vi stulit av bästa Mannerström, där självaste ryggen spelar en självklar huvudroll.
Less is more!
För 4 personer.
800 gram isländsk torskrygg
75 gram smör
pepparrot (försök hitta så färsk som möjligt, det gör stor skillnad)
salt och peppar
citron
Ät och njut!
]]>
På våren är torskhonorna fulla av läcker rom. Stekt torskrom är inte bara jättegott och otroligt näringsrikt, det är billig mat också. Isländsk torskrom är ett bra exempel på rustik och enkel bonnmat från förr. Det ger en skön känsla av respekt för naturen att använda och tillaga så många delar av fisken som går.
Roligt är det också med nygammalt inslag på middagsbordet. Äkta mat.
Vår romsäck vägde 800 gram och räckte till 4 personer. Vi följde ett gammalt fiskarhustrurecept från Västkusten.
Vi åt med jasminris, broccoli, färsk citron och en klick remouladsås. Mums och hurra vad underbart gott, även barnen gillade och tog om.
]]>
Låt tonårskillarna sköta middagsgrillningen… killar älskar att grilla, det sitter i generna. Låt kocken välja sina favoritgrönsaker, räkna med cirka 100 gr torsk per knyte och en dryg matsked med äkta smör. Ät ute direkt ut knytet! Beräkna 2 knyten per person!
Have a nice party!
Lätt som en plätt och roligt också.
Ät och njut av havets läckerhet, sköna primörer och sensommarvärmen i sällskap av goda vänner.
]]>
Klassisk panerad isländsk fisk brukar alla i familjen gilla, även de allra minsta. Med färsk torskrygg från Island och egen panering blir den här vardagsklassikern vips till en lyxig festmåltid.
Beräkna ca 200 g torskrygg per person.
Till paneringen behöver du:
2 ägg
vetemjöl
ströbröd
salt och vitpeppar
Tumregel: Täck max 2/3 av stekpannans yta. Ha is i magen och vänd inte fiskbitarna titt som tätt. Är de så tjocka att de inte hinner bli klara rakt igenom innan panaden blir bränd så stek klart i ugnen på 100 grader.
Fiskbitarna skall vara vacker gyllenbruna. Innertemperaturen på torskryggen bör vara ca 52°C om du vill mäta med termometer. Servera denna klassiska, magiskt ljuvliga härlighet med Rhode Island sås, ett gott ris, en skön grönsallad, lättkokt broccoli och några citronklyftor.
Äkta matglääääädje!
Klassisk Rhode Island-sås
1 dl majonnäs
1 dl vispad grädde
1 dl chilisås
1 msk konjak
]]>
Klassisk panerad fisk brukar alla i familjen gilla, även de allra minsta. Med färsk torskrygg från island, egen panering och hemmagjord räkröra så vips blir den här vardagsklassikern en lyxig festmåltid.
Servera den stekta torsken med hemmagjord kall räksås, lättkokt broccoli och kokt potatis, din favoritsallad och några citronklyftor.
Mums, äkta hemlagad fisk ger guldkant på vardagen!
Beräkna ca 200 g torskrygg per person. Lite mindre till barnen.
Till paneringen behövs:
2 ägg
vetemjöl
ströbröd/panko(japanskt ströbröd som gör att paneringen blir lite krispigare, godare och snyggare)
salt och vitpeppar
Stek i 50/50 rapsolja och smör. Det ska vara generöst med fett. (Tyvärr suger panaden upp en del av fettet men det är smällar man får ta.) Pannan ska vara ganska het. Lägg inte i för mycket fisk i taget. Då blir stekpannan sval igen och det blir svårt att få färg på panaden.
Tumregel: Täck max 2/3 av stekpannans yta. Ha is i magen och vänd inte fiskbitarna titt som tätt. Är de så tjocka att de inte hinner bli klara rakt igenom innan panaden blir bränd så stek klart i ugnen på 100 grader.
Fiskbitarna skall vara vacker gyllenbruna. Innertemperaturen på torskryggen bör vara ca 52°C om du vill mäta med termometer.
Kall räksås
]]>
Dagen efter- nästan ännu bättre…
Hur gott är det inte att göra en lunchmacka med stekt röding från gårdagen middag!
Den här rätten passar lika bra till fest som till vardag. Kombination av enkla snabblagade ingredienser gör att även Du som inte gillar att ägna någon längre tid åt matlagning kan bjuda på en riktigt lyxig middag.
Oops, på köpet fick Du en supernyttig måltid, fullmatat med vitaminer, mineraler och nyttiga fiskfetter. Svårare än så här behöver det inte vara.
Be happy!
Det här behöver du:
Rödingfiléer, räkna en filé per person. Om rödingen är fryst mår den såklart bäst av att tina långsamt i kylskåp. Men visst har det hänt att jag snabbtinat fisken i smyg, under rinnande kallt vatten när oväntade kära middagsgäster dykt upp.
Färsk fin broccoli
Potatis
Torkade örteröd
Röd stenbitsrom
Gräddfil/ tjock yoghurt
Majonnäs
Gräslök
Citron/ Lime
Valfri sallad
Olivolja
Salt och peppa
Potatis
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225°C. Skölj och borsta potatisen (skala den inte) och skär i klyftor eller halvor. Lägg potatisen på en plåt. Ringla över olivolja och strö på salt, peppar, valfria torkade örter och kanske vitlök om du gillar. Stek potatisen i ugn cirka 20 – 30 minuter, hur exakt länge beror på hur stora du skivor du gör.
Romsås
Blanda den kalla såsen. Sätt en redig klick majonäs i gräddfil eller yoghurt. Rör varsamt ner rikligt med gräslök och stenbitsrom, ställ kallt en stund.
När potatisen nästan är klar, ångkoka broccolin. Det går bra att ångkoka i ett durkslag av stål, ställd i en kastrull med kokande vatten, sätt ett lock över.
Hallå, broccolin är klar på några minuter, glöm inte bort den, tänk på att den efterkokar lite också. Broccolin ska ha kvar sin spänst och vara snyggt grön, absolut inte gul.
Rödingen
Stek rödingen med skinnsidan ner i het panna tillsammans med tre msk smör och tre msk olivolja tills undersidan blir gyllenbrun. Ta av pannan från värmen. Vänd kanske fisken en snabbis. Varning, försiktig nu så att du inte steker fisken torr. När rödingen är lite ” glasig ” i mitten är den perfekt. Salta och vitpeppra från kvarn.
Låt maten tysta mun några minuter och lyssna på smakerna!
]]>
Lek med smakerna och låt den isländska rödingen möta svenska äpplen och vitkål, mango från Asien och smaksätt med kryddor från det thailändska köket. Hetta möter is! Det ska vara spännande och kul!
Mat är livet!
Det här behöver du för salladen:
vitkål
mango
äpple
asiatisk fisksås
lime
vitlök
råsocker
färsk chili
cashewnötter
tomater
]]>
Förgyll din vardag med lyxig röding som du serverar med en smarrig blomkålsmos.
Lätt som plätt! Gott och nyttigt!
Tveka inte, kör och njut!
Rödingen
Stek rödingen med skinnsidan ner i het panna tillsammans med tre msk smör och tre msk olivolja tills undersidan blir gyllenbrun. Ta av pannan från värmen. Vänd kanske fisken en snabbis. Varning, försiktig nu så att du inte steker fisken torr. När rödingen är lite ” glasig ” i mitten är den perfekt. Salta och vitpeppra från kvarn.
Moset
4 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg blomkål
1 buljongtärning
1 dl vispgrädde
1 dl riven västerbottenost (minst, gärna mer)
klick smör
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
]]>
Röding är ju perfekt bjudmat på sommaren och går supersnabbt på grillen.
Smaken funkar toppenbra ihop med försommarens skira primörer.
Lägg lite tid på att förbereda en eller flera hemgjorda kalla såser, så kommer du att servera en måltid som gästerna sent kommer att glömma!
Smaklig spis!
Beräkna en rödingfilé per person. Ta ut filéerna ur kylen en timme innan och låt dem bli rumstempererade. Lägg rödingfiléerna med skinnsidan nedåt på gallret. Salta och peppra från kvarn. Grilla fisken tills fiskköttet börjar ljusna i kanterna, det tar ca fem minuter. Rödingen får gärna vara röd i mitten när du tar den från grillen.
Servera sedan rödingen med lättkokt sparris, färsk potatis och någon av våra goda kalla såser. Eller alla tre om du har svårt att bestämma dig.
Bjud in dina vänner och njut av det goda tillsammans med ett glas vitt vin eller en väl kyld lager.
Hollandaisås
Romsås
Aioli med lime och mynta
]]>